Zielen in glas Ellen van Dijk
in WG galerie
datum: 2 nov 2024 t/m 6 jan 2025
locatie:
WG galerie
Aardappelmarkt 15
Dordrecht
Meer info op website
" Van kinds af aan is Ellen van Dijk (1996) al gefascineerd door portretkunst. De liefde voor het tekenen en de wens tot creatieve uiting zijn zo lang ze zich kan herinneren aanwezig geweest. Tijdens haar opleiding tot restauratie- en decoratieschilder werd ze verliefd op de techniek van glas in lood; een ambacht dat sinds de middeleeuwen nagenoeg ongewijzigd is gebleven. De combinatie van het portretteren en het glas in lood zetten, de kunst en het ambacht, heeft haar gebracht waar ze vandaag de dag is.
Ellen benadert in haar werk een realistisch perspectief, met oog voor het materiaal. Het glaswerk kan nooit een perfecte afspiegeling zijn van de realiteit. Daarvoor heeft het met te veel factoren zoals loodlijnen en de structuur van het glas te maken. Glas in lood is daarnaast dynamisch: elke soort lichtinval kleurt het werk opnieuw in. Dit ziet Ellen als een enorme kwaliteit en charme van het materiaal, en als een uitdaging voor haar als kunstenaar. "
LIBERTÉ! Ary Scheffer &
de Franse Romantiek
Dordrechts Museum
datum: 19 okt 2024 - 23 mrt 2025
locatie:
Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
Meer info op website
In het Dordrechts Museum is vanaf 19 oktober 2024 LIBERTÉ! Ary Scheffer & de Franse Romantiek te zien. Deze tentoonstelling neemt je mee terug naar het roerige Parijs in de eerste helft van de negentiende eeuw, een tijd vol politieke onrust en culturele bloei. Kunstenaars als Eugène Delacroix en Théodore Géricault zetten hun penselen in als wapens of klommen op de barricades. Zo ook de uit Dordrecht afkomstige Ary Scheffer (1795-1858), die al snel een van de beroemdste schilders van de Franse hoofdstad werd.
Met Delacroix en Géricault aan zijn zijde streed Scheffer voor vrijheid en gelijkheid; de idealen van de Franse Revolutie van 1789. Het was de tijd van het collectief versus het individu. Van individuele vrijheid en expressie. Op allerlei vlakken leeft dit romantische gedachtegoed nu nog voort. Thema’s die ook nu weer actueel zijn, zoals de macht van de burger, de kracht van actievoeren en de hang naar nationale autonomie vonden tijdens de Franse Romantiek voor het eerst weerklank in metersgrote schilderijen. Daarnaast waren voor romantici ook literatuur, muziek, religie en de natuur belangrijke bronnen van inspiratie. Dat vertaalt zich in schilderijen met prachtige verbeeldingen van literaire verhalen, landschappen en bijzondere religieuze stukken.
Behalve een indrukwekkend aantal schilderijen van Scheffer (het Dordrechts Museum beschikt over het grootste aantal wereldwijd) zijn er tijdens LIBERTÉ! ook bekende kunstwerken uit het Kasteel van Versailles en het Louvre voor de eerste keer in Nederland te zien. Ook Géricaults olieverfschets van het wereldberoemde Vlot van de Médusa en Episode uit de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van Delacroix zijn tijdens de tentoonstelling voor het eerst in ons land te bewonderen.
Toeslag
In verband met de vele internationale bruiklenen zijn wij genoodzaakt voor deze tentoonstelling een kleine prijsaanpassing door te voeren van € 4 boven de normale entreeprijs. Deze toeslag geldt alleen gedurende de expositie Liberté.
Theatergroep De Kale in het
Dordrechts Museum
datum: Diverse speeldata tussen 11 okt en 1 dec ‘24
locatie:
Maartensgat 1
250 m van de Grote Kerk
Dordrecht
Meer info op website
Parijs 1834. Net wanneer gevierd schilder en politiek activist Ary Scheffer samen met zijn broer Henry van de koning de grootste opdracht uit hun carrière krijgt, belandt hun broer Arnold in de cel vanwege een publicatie tegen dezelfde koning. Dit zet Ary en Henry lijnrecht tegenover elkaar. Loyaliteiten en familiebanden worden beproefd. Vrijheid! Gelijkheid! Broedertwist!, een verrassend actuele familieruzie over vrijheid en verbondenheid, een snel veranderende wereld en een familie op drift.
Theatergroep De Kale speelt Vrijheid! Gelijkheid! Broedertwist! in het kader van de tentoonstelling in het Dordrechts Museum Liberté, Ary Scheffer en de Franse Romantiek.
De voorstelling wordt gespeeld op een mooie en zeer toepasselijke locatie in het oude centrum van Dordrecht: een monumentaal woonhuis gelegen aan Maartensgat 1, op 250 meter van de Grote Kerk.
Onder aan je online ticket voor de voorstelling staat meer precieze informatie over de locatie.
Speeldata & tijden
De voorstelling wordt in oktober en november 2024 op vrijdag en zaterdag om 15.00 en 20.00 uur en op zondag om 13.30 en 16.00 uur gespeeld:
Wat: Theatergroep De Kale
Wanneer: Diverse speeldata tussen 11 okt en 1 dec '24
Hoe laat: Divers
Prijs: € 20
* Online reserveren voor deze voorstelling is noodzakelijk
Reserveer ticketsZwart op wit
Dordrechts Museum
datum: 05 okt 2024 - 12 jan 2025
locatie:
Dordrechts Museum
Museumstraat 40
3311 XP Dordrecht
Meer info op website
Prentkunst rond 1900
De 'vergeten' kunst van het etsen opnieuw op de kaart zetten. Dat is het belangrijkste uitgangspunt bij de oprichting van De Nederlandse Etsclub in 1885.
Een groep jonge, ambitieuze en bevriende kunstenaars - twintigers nog – wisselt met elkaar van gedachten over kunst en de toekomst van de maatschappij. Thuis en in kroegen komen de leden, de zogenoemde ‘Tachtigers’ onder leiding van Jan Veth, Willem Witsen en Antoon Derkinderen regelmatig samen om te werken en om stevig te discussiëren. Er ontstaan vriendschappen, maar er is ook ruimte voor ongezouten kritiek op elkaars werk en vooral ook voor persoonlijke ontwikkeling.
Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze niet alleen in de lijn van impressionisme willen weergeven wat ze zien, maar dat ze ook hun meer innerlijke thema’s aan het papier willen toevertrouwen. Politieke overtuigingen bijvoorbeeld, of religieuze gevoelens. Met de visualisatie daarvan doet het symbolisme zijn intrede in de prentkunst, waarbij ook de lithotechniek zijn opmars maakt.
Gedurende een periode van elf jaar, tussen 1885 en 1896, brengt de club tien portefeuilles uit met daarin etsen van prominente leden als Marius Bauer, Barbara van Houten, Eduard Karsen, Phillip Zilcken en Willem de Zwart. Daarnaast organiseert het bestuur tentoonstellingen in Amsterdam, Den Haag en New York, waar niet alleen werk van Nederlandse tijdgenoten te zien is, maar ook van internationale grootheden als Mary Cassatt, Félix Buhot, James McNeill Whistler en Odilon Redon, met wie de leden nauwe banden onderhouden.
In de tentoonstelling Zwart op wit - prentkunst rond 1900 kom je alles te weten over de techniek van het etsen en kun je van dichtbij kennismaken met het internationale netwerk van kunstenaars rond 1900.
Salon der Leden
Pictura
datum: 28 sep t/m 3 nov 2024
locatie:
Voorstraat 190-192
3311ES Dordrecht
Meer info op website
De traditionele ledententoonstelling die verbonden is aan de Pictura prijs, is in ons jubileumjaar tweedelig en feestelijk. Naast de Salon der leden in de zalen van Pictura zijn er presentaties van dezelfde kunstenaars in de stad: op publieke plekken, in winkels en in woonhuizen.
Tijdens twee weekenden, 12 & 13 oktober en 26 & 27 oktober kunnen bezoekers een route lopen langs 25 locaties in de binnenstad. We sluiten de Salon feestelijk af met een finissage en de uitreiking van de Pictura- en de publieksprijs.
(Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Dordrecht en Cultuurfonds)
Resonant
bij DOOR
datum: 10 aug, 14 sep, 12 okt, 9 nov, 14 dec 2024
locatie:
Door
Munt 5
Dordrecht
250 jaar Pictura
Vlaggenparade
datum: 3 aug t/m 1 nov 2024
locatie:
Voorstraat 190-192
3311ES Dordrecht
Meer info op website
Kunstenaarsvereniging Pictura, gevestigd in een monumentaal pand in het centrum van Dordrecht bestaat dit jaar 250 jaar!
Opgericht werd Pictura als Teekengenootschap (met dubbel e) op 1 oktober 1774 door gebroeders Abraham en Jacob van Strij in Dordrecht en het is daarmee zelfs de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland. Pictura is vandaag een actieve kunstenaarsvereniging die zich profileert als podium voor hedendaagse kunst met relatie naar eigen stad en aangesloten leden maar nadrukkelijk ook naar de kunstwereld daarbuiten. Het tentoonstellingsprogramma bestaat uit ongeveer 8 tentoonstellingen per jaar en daaraan verbonden activiteiten zoals kunstenaarsgesprekken, lezingen, performances en filmpresentaties.
Bij het jubileumjaar wordt het hele jaar door stil gestaan met een speciaal programma van tentoonstellingen en activiteiten zowel in Pictura als bij andere culturele instellingen in Dordrecht.
Om dit jubileum te markeren vindt o.a. vanaf 3 augustus een speciale buitententoonstelling plaats met 24 kunstwerken hangend als vlag in het straatbeeld in de Voorstraat rondom Pictura.
In opdracht van Pictura werden 24 kunstenaars uitgenodigd om een kunstwerk in de vorm van een vlag te ontwerpen. Ongeveer de helft van de benaderde kunstenaars bestond daarbij uit leden van Pictura, voor de overige werd een aantal kunstenaars geselecteerd die in een recent of verder verleden in Pictura exposeerden. In hun ontwerp werden kunstenaars vrij gelaten, dus keuze voor abstractie, figuratie, tekst etc. was aan hen. Sommigen hebben in hun ontwerp gekozen voor een feestelijk decoratieve vlag die goed aansluit bij Pictura’s jubileum feestjaar. Bij anderen is hun vlag eerder een autonoom kunstwerk dat zich voor deze gelegenheid in de publieke ruimte zal presenteren. Bij enkelen is sprake van een politiek cultureel engagement dat aansluiting zoekt bij de actualiteit.
De vlaggen zullen voor de tentoonstelling gemonteerd worden aan lijnen die gespannen zijn tussen de gevels aan weerszijden van de Voorstraat rondom Pictura, vanaf Scheffersplein tot aan kruising Boomstraat. Deze vlaggenparade zal als een publieke kunstmanifestatie het jubileum van Pictura op feestelijke wijze markeren en te zien zijn vanaf 3 augustus tot eind oktober.
Feestelijke opening zaterdag 3 augustus 16 uur, met brassband Earthquake
Deelnemende kunstenaars: Anuli Croon, Paul Klemann, Joan Heemskerk, Henri Jacobs, Herman Lamers, Tonio de Roover, Adam Norton, Yvo van der Vat, Maarten Mooren, Esther van Zoelen, Akmar, Maarten Janssen, Marleen Oud, Diana van Hal, Inez Odijk, Anja de Jong, Anika Hochstenbach, Jeanne Rombouts, Nico Parlevliet, Babs van Heugten, Saskia Meesters, Yvonne van den Herik, Theun Okkerse, Ton Kraayeveld
Info: www.pictura.nl
(Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Dordrecht en Cultuurfonds)
250 jaar Pictura
stadswandeling
datum: 2024
locatie: Dordrecht
In 1774 werd het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht opgericht door Abraham van Strij en drie vrienden. Een voormalig bewoner van ons museum rond die tijd was burgemeester Anthonij van den Santheuvel. Een familielid van hem, Pieter van den Santheuvel van Driel, is als beschermheer van essentieel belang geweest is voor Pictura, dat dit jaar haar 250-jarig jubileum viert.
De tekenkunst wordt wel de moeder van alle kunsten genoemd. Daarom viert Het Dordts Patriciërshuis dit jubileum met het exposeren van tekeningen van niet alleen Abraham en Jacob van Strij, maar worden er ook werken getoond van wat minder bekende “Picturianen”, die omstreeks 1800 in Dordrecht werkzaam waren. Enkele daarvan, zoals J.C. Schotel, Michiel Versteegh, Leendert de Koningh en Martinus Schouman, verwierven evenals de gebroeders van Strij (inter)nationale bekendheid. In de stijlkamers van het museum zijn ook schilderijen in vele genres te zien.
Pictura stadswandeling vanaf het Dordrechts Museum naar het Dordts Patriciërshuis
Dordrecht is een schilderachtige stad waar altijd kunstenaars werkzaam zijn geweest. Vanaf 1774 stond het Teekengenootschap Pictura centraal in het artistieke leven van de stad. Tal van bekende en minder bekende kunstenaars werden lid. Overal zijn sporen terug te vinden van hun leven en werk, en wat zij tekenden en schilderden. En Pictura bestaat nog altijd. Het is de oudste kunstenaarsvereniging van ons land.
Het is een wandeling, die langs diverse voormalige woonhuizen van Picturaleden voert. Een unieke gelegenheid om de prachtige historische binnenstad van Dordrecht te ontdekken!
250 jaar Pictura
Catalogus
datum: 2024
locatie:
Dordrechts Museum
Dordts Patriciërshuis
In 1774 werd het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht opgericht door Abraham van Strij en drie vrienden. Een voormalig bewoner van ons museum rond die tijd was burgemeester Anthonij van den Santheuvel. Een familielid van hem, Pieter van den Santheuvel van Driel, is als beschermheer van essentieel belang geweest is voor Pictura, dat dit jaar haar 250-jarig jubileum viert.
De tekenkunst wordt wel de moeder van alle kunsten genoemd. Daarom viert Het Dordts Patriciërshuis dit jubileum met het exposeren van tekeningen van niet alleen Abraham en Jacob van Strij, maar worden er ook werken getoond van wat minder bekende “Picturianen”, die omstreeks 1800 in Dordrecht werkzaam waren.
Er is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen van de hand van Charles Dumas, die voor zijn pensionering werkzaam was bij de Rijksdienst voor kunsthistorische documentatie (RKD). De catalogus is ook te koop in het Dordrechts museum waar ter gelegenheid van het jubileum van Pictura tot 1 september de tentoonstelling "Van schets tot schilderij" te zien is.
250 jaar Pictura
Pictura in the picture
datum: 13 maart – 1 november 2024
locatie:
Dordts Patriciërshuis
Wolwevershaven 9
3311 AV Dordrecht
In 1774 werd het Teekengenootschap Pictura in Dordrecht opgericht door Abraham van Strij en drie vrienden. Een voormalig bewoner van ons museum rond die tijd was burgemeester Anthonij van den Santheuvel. Een familielid van hem, Pieter van den Santheuvel van Driel, is als beschermheer van essentieel belang geweest is voor Pictura, dat dit jaar haar 250-jarig jubileum viert.
De tekenkunst wordt wel de moeder van alle kunsten genoemd. Daarom viert Het Dordts Patriciërshuis dit jubileum met het exposeren van tekeningen van niet alleen Abraham en Jacob van Strij, maar worden er ook werken getoond van wat minder bekende “Picturianen”, die omstreeks 1800 in Dordrecht werkzaam waren.
Enkele daarvan, zoals J.C. Schotel, Michiel Versteegh, Leendert de Koningh en Martinus Schouman, verwierven evenals de gebroeders van Strij (inter)nationale bekendheid. In de stijlkamers van het museum zijn ook schilderijen in vele genres te zien.
Dordts Patriciërshuis
Het Dordts Patriciërshuis, met haar prachtige stijlkamers en achttiende eeuwse inrichting, is de perfecte historische setting voor deze expositie. Naast de collectie gebruiksvoorwerpen en schilderijen is het hoogtepunt de ronde Maaskamer met een schitterend uitzicht over het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa.
Open woensdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur
Catalogus
Bij deze tentoonstelling is ook een rijk geïllustreerde catalogus verschenen van de hand van Charles Dumas, die voor zijn pensionering werkzaam was bij de Rijksdienst voor kunsthistorische documentatie (RKD). De catalogus is ook te koop in het Dordrechts museum waar ter gelegenheid van het jubileum van Pictura tot 1 september de tentoonstelling "Van schets tot schilderij" te zien is.
Jamsessie
bij Door
datum: 9 feb, 8 mrt, 12 apr, 10 mei, 14 jun, 12 jul, 9 aug, 13 sep, 11 okt en 13 dec 2024
locatie: Door, Munt 5, Dordrecht
Meer info op website
Jamsessie elke 2e vrijdag van de maand
20.00-23.30 uur
Kom meedoen of gewoon lekker luisteren.
Ticket €0.00
Verwondering rondleidingen
in het Dordrechts Museum
datum: 16 feb, 19 apr, 21 juni, 16 aug, 18 okt, 20 dec 2024
locatie:
Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht
Meer info op website
Rondleidingen voor mensen met dementie en hun dierbaren.
Tijdens een Verwondering-rondleiding bekijk je in een kleine groep en onder begeleiding van een speciaal opgeleide museumdocent een beperkt aantal schilderijen uit onze collectie. Iedere twee maanden kun je meedoen aan deze rondleiding. Alles draait om het genieten en beleven van kunst in een veilige omgeving.
Groepen
De rondleiding is voor groepen tot maximaal 12 personen (incl. begeleiders) ook beschikbaar op aanvraag. De prijs per groep bedraagt €120.
Praktisch & reserveren
Prijs: €10 per persoon, incl. entree en koffie/thee. Dierbaren, mantelzorgers en begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.
Neem voor informatie en reserveringen contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).
Data 2024
Vrijdag 16 februari,
vrijdag 19 april,
vrijdag 21 juni,
vrijdag 16 augustus,
vrijdag 18 oktober,
vrijdag 20 december.
Iedereen doet mee
Wij willen dat het museum voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen die wat extra aandacht verdienen. Ontdek wat we nog meer te bieden hebben.
Wat: Verwondering rondleiding
Wanneer: 16 feb, 19 apr, 21 juni, 16 aug, 18 okt, 20 dec
Hoe laat: 14:30-16:00 uur
Prijs: €10 per persoon, incl. entree en koffie/thee.
* Dierbaren, mantelzorgers en begeleiders hebben ook een kaartje nodig. Museumkaart is niet geldig i.c.m. deze rondleiding.
Rondleidingen in gebarentaal
in het Dordrechts Museum
datum: 10 feb, 13 apr, 15 jun, 14 sep & 09 nov 2024
locatie:
Dordrechts Museum
Museumstraat 40
Dordrecht
Meer info op website
Een interactieve rondleiding in Nederlandse gebarentaal
Het Dordrechts Museum vindt het belangrijk om toegankelijk te zijn voor iedere bezoeker. Daarom werkt het museum samen met dove rondleiders, die voor doven en slechthorenden rondleidingen verzorgen in de Nederlandse Gebarentaal. In deze interactieve rondleiding ontdek je alles over de hoogtepunten in de vaste collectie van het Dordrechts Museum en in de tentoonstellingen.
Data 2024
• 10-02-2024
• 13-04-2024
• 15-06-2024
• 14-09-2024
• 09-11-2024
Praktisch
Duur: 60 minuten (14:30 - 15:30 uur) Prijs per deelnemer: €15 incl. entree (ook begeleiders hebben een ticket nodig)
Samenwerking met IN Gebaren
De rondleidingen worden aangeboden in samenwerking met stichting IN Gebaren. Eén van de projecten van de stichting is Musea in Gebaren, een initiatief dat kunst en cultuur toegankelijk maakt voor doven en slechthorenden. Sinds 2016 zijn er 22 dove deelnemers opgeleid tot museumgids en zijn er inmiddels 15 musea die structureel programma's aanbieden in Nederlandse Gebarentaal (NGT).
Groepen
Wil je met een groep komen op een ander moment? Neem dan contact op met onze afdeling Planning per e-mail of op +31(0)78 7705217 (tijdens kantooruren).
Reserveren Reserveer je ticket
Zielen in glas Ellen van Dijk
in WG galerie
LIBERTÉ! Ary Scheffer &
de Franse Romantiek
Dordrechts Museum
Theatergroep De Kale in het
Dordrechts Museum
Zwart op wit
Dordrechts Museum
Salon der Leden
Pictura
Resonant
bij DOOR
250 jaar Pictura
Vlaggenparade
250 jaar Pictura
stadswandeling
250 jaar Pictura
Catalogus
250 jaar Pictura
Pictura in the picture
Jamsessie
bij Door
Verwondering rondleidingen
in het Dordrechts Museum
Rondleidingen in gebarentaal
in het Dordrechts Museum